Kış sebzelerinin başında gelen brokoli, mutfakta birçok farklı alternatif ile hazırlanıp tüketilebilir. Besin değeri açısından zengin olan bu sebzenin sağladığı kalsiyum oranı ise çok fazla.
Brokoli çiğ olarak tüketilse de birçok kişi haşlayarak tüketmeyi tercih ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren brokoli, kış aylarında özellikle tüketmeniz gereken koruyucu yiyeceklerden biridir.
İnsanların günlük kalsiyum miktarı yaş gruplarına göre farklılıklar gösterir. 9-18 yaş aralığında 1300-3000 mg, 18-50 yaş aralığında 1000-2500 mg, 50 yaş üstünde de 1200-2000 mg kalsiyum alınması gerekiyor.
C vitamini, bağışıklık sisteminin daha güçlü ve sağlıklı olması için olmazsa olmaz vitaminlerden biri. Brokolinin içinde kalsiyumdan sonra gelen C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.
Brokolide bulunan C vitamini, kişilerin günlük C vitamini ihtiyacının %84’ünü karşılayabilir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için etkili bir ilaç görevinde olan bu sebze, gün içerisinde tüketildiğinde bünyeye 100-200 mg C vitamini sağlar.
Kemik sağlığı için olması bir zorunluluk olan kalsiyum ve K vitamini brokolinin içinde bol miktarda bulunur. Kemik gelişimi sağlayan, güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşmasını sağlayan kalsiyum, brokoli tüketimiyle kolayca karşılanabilir.
Brokolinin içindeki A ve C vitaminleri de kemik sağlığını ve gelişimini olumlu yönde etkiler. Eklem iltihabının yol açtığı ağrıları azaltmak için brokoli tüketebilirsiniz.
İçindeki E vitamini de eklem iltihabından kaynaklı oluşan ağrıları azaltmada etkili olur. Özellikle kireçlenme sorunundan muzdarip olan kişiler mutlaka düzenli bir şekilde brokoli tüketmeli.
İçerdiği lifler, bağırsak sağlığını destekleyerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu lifler, özellikle kan şekerini dengeleyerek diyabet rahatsızlıklarını kontrol altına alınmasını sağlayabilir.
Yapılan çalışmalarda brokolinin kolesterolü destekleyen maddeler barındırdığı belirtildi. Kronik hastalıkların oluşumunu engelleyen bu maddeleri alabilmek için yalnızca brokoli tüketmek yeterli.
Brokolinin böbrek, mesane, prostat ve meme kanseri riskini azaltmada etkili olduğu çalışmalar sonucunda belirlendi. Kalp sağlığını da olumlu yönde etkileyen brokoli kalp krizi riskini azaltır.
Brokoli, kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlarken bir yandan iyi kolesterolü yükseltebilir. Bunun haricinde fazla bilinmeyen bir başka faydası da beyin fonksiyonları ve sinir sistemi üzerine.
Brokolideki ‘sülforan’ adı verilen madde, beyin fonksiyonlarını destekler. Yapılan araştırmalarda ‘kaempferol’ adındaki madde ise sinir doku iltihabı riskinin azaltılmasında etkili olur.
Yaygın olarak görülen diş eti rahatsızlıkları, kalsiyum ve C vitamini açısından zengin olan brokoliyle giderilebilir. Brokoli, ağız kanseri riskini azaltmada ve plakları ortadan kaldırmada etkili bir ilaçtır.
Kış aylarında brokoli tüketmeyi ve sağlığa olan faydalarından yararlanmayı ihmal etmeyin. Brokoli, kalsiyum açısından zengin olsa da en az onun kadar sağlığa faydalı farklı besinler de mevcut.
Kalsiyum deposu besinler listesi
Süt ve süt ürünleri, yumurta, ıspanak, nohut, lahana, kereviz, susam, fıstık, badem, fasulye, incir, keten tohumu, somon, hamsi, ton balığı, sardalya.