reklam
reklamreklam

9 yöntemde odaklanma sorunundan kurtulun!

Yayınlanma Tarihi : Google News
9 yöntemde odaklanma sorunundan kurtulun!

İşlerinize ya da derslerinize odaklanmada güçlük çekiyorsanız birazdan okuyacağınız öneriler çok işinize yarayacak. Detaylar aşağıda…

ODAKLANMA SORUNU CİDDİ BOYUTLARDA

Odaklanma sorunu her yaşta bireyde gözlenebiliyor. Yaşanan sorun kişinin herhangi bir işi maksimum verimle yapmasını zorlaştıran bir durum. Belirtiler, çevresel uyaranların artmasıyla ya da kişinin hayatında yaşadığı değişikliklerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Gelişme yaşındaki çocuklarda okul öncesi ve ilkokul dönemlerinde öğrenmede zorluk, erişkin döneminde iş veriminde azalma bu belirtiler arasında bulunuyor.

DÜZENLİ UYUYUN

Az ya da düzensiz uyumak zihni bulanıklaştırarak odaklanma sorununa davetiye çıkarabilir. Dolayısıyla, odaklanma sorunu yaşamak istemiyorsanız, uzmanların önerdiği gibi günde 8 saat uyumaya özen göstermeniz sizin için iyi olacaktır. Her gece aynı saatte yatıp sabah da aynı saatte uyanmalısınız.

YATMADAN KİTAP OKUYUN

Uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız, yatmadan önce ılık bir duş almayı ya da bir bardak ılık ballı süt içmeyi denemenizi öneririz. Yatmadan önce kitap okumak da uykuya dalmayı kolaylaştıran yöntemler arasındadır.

SAĞLIKLI BESLENMEK ODAKLANMA GÜCÜNÜ ARTIRIR

Sağlıklı beslenme beyin sağlığımız için de çok önemli. Yapılan araştırmalarda antioksidan oranı yüksek olan besinlerin odaklanma gücünü arttırdığı gözlenmiş ve kırmızı renkli besinlerde yer alan likopen ile A vitamini içeren besinlerde bulunan beta karoten maddelerinin hafızayı güçlendirdiği ortaya koyulmuştur. Bu besinler dikkati artırmakta da etkili olabilir. C ve E vitaminleri bakımından zengin besinler vücuttaki serbest radikallerle savaşarak beynin ve vücudun yaşlanmasını engeller. Balık, deniz ürünleri ve kuru yemişlerde bulunan omega 3, beyin fonksiyonlarını güçlendirmekte etkilidir.

Odaklanma gücünü arttırmak için antioksidan içeriği yüksek, beta karoten, fisetin ve likopen içeren, omega 3, demir, çinko, magnezyum, sodyum, A, B6, C ve E vitamin bakımından zengin besinlere beslenme planınızda daha fazla yer vermeniz en iyi tercih olabilir.

PAKETLİ GIDADAN UZAK DURUN

Pek çok kişi çalışırken hazır kek bisküvi gibi paketli gıdalara masasında yer açıyor. Ancak keyifli hale getirmek istediğiniz çalışma ortamı bu tür besinlerle odaklanma güçlüğü çektiğiniz bir alana dönüşüyor.

MSG olarak bilinen monosodyum glutamate içeren gıdaları tüketmemelisiniz. yapılan araştırmalarda MSG’nin zihinsel işlevleri bozduğu gözlemlendi. MSG’nin yanında HVP (hidrolize bitkisel protein) içeren gıdalardan da uzak durmalısınız. HVP de bir çeşit lezzet arttırıcıdır olarak bilinir. Ayrıca bu maddenin de zihinsel fonksiyonları bozduğu biliniyor. Market raflarında sıkça karşılaştığımız şekerli ve rafine gıdalar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yol açıyor.

KAFEİNDEN YARARLANIN

Kafein dopamin hormonu salınımını artırarak odaklanmayı sağlıyor. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız işinizin ya da dersinizin başına geçmeden önce bir fincan kahve, siyah çay veya yeşil çay içmeniz doğru bir tercih olacaktır.

TEK NOKTAYA ODAKLANIN

Aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız, işlerinizi listelemeyi ve tek bir işe odaklanmayı denemeli ve bir işi yaparken onu yarıda kesmemelisiniz.

DİNLENİN

Ofiste veya evde çalışmak fark etmeksizin, kısa molalar vermeyi ihmal etmeyin. Zihniniz bu molalarda dinlenir ve yeniden işinizin başına oturduğunuzda çok daha iyi odaklanırsınız.

EGZERSİZ YAPIN

Düzenli olarak egzersiz yapmak veya bir spor dalıyla ilgilenmek odaklanma gücünüzü artırır. Çok yoğun çalışıyor ve spora fazla zaman ayıramıyor olsanız da günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak, yüzmek, ip atlamak gibi çok fazla vakit istemeyen aktivitelerle vücudunuzu harekete geçirebilirsiniz.

BEYİN FIRTINASI YAPIN

Bulmaca, sudoku, satranç ve tangram gibi oyunlar zihni canlı tutarak odaklanma gücünüzü artırmaya yardımcı olur. İlgi alanınıza göre bu egzersizlerde herhangi birini seçerek düzenli olarak beyin egzersizi yapabilirsiniz.

YORUM YAP