Akşener CHP Kurultayından önce verdiği tüm demeçlerde İttifakta olmayacaklarını ancak bazı bölgeler için anlaşma yapabileceklerini belirtmişti.
Aslında beklenen, CHP’de yaşanacak bir değişimle Millet ittifakının yeniden ve daha güçlü birleşmesi yönündeydi.
Çünkü Akşener seçim yenilgisini Kılıçdaroğlu’nun adaylıkta direnmesine bağlamış ve Kılıçdaroğlu’da Akşener’in masadan kalkmasını hançerleme olarak nitelendirmişti.
CHP’de değişim yaşanmış olmasına rağmen gelinen nokta da İYİ Parti’nin şahin kanadı anlaşma yolunu her şeye rağmen şimdilik tıkadı.
Özgür Özel her ne kadar umudum var dese de ihtimal gün geçtikçe azalıyor.
Yaşanan gelişmeler en çok İYİ Parti’yi etkiledi…
İYİ Parti’nin ana gündemi ittifaktan çok partide yaşanan istifaları minimize etme ve kamuoyunda oluşan parti çöküyor algısını ortadan kaldırma telaşı.
Albert Einstein der ki: Algılanan şey gerçektir.
Bu çöküşün ya da diğer tabirle ardı ardına yaşanan istifaların nedenlerini kısaca analiz edelim…
İYİ Parti kuruluş aşamasında CHP’den savrulan Ulusalcılar ve MHP’den ayrılan Milliyetçiler ile iki ana bloğu ev sahipliği yaptı.
İki farklı fraksiyonun etki alanı oluşturmak için başlattığı iç çatışma ortamı partiyi bazen seküler, bazen milliyetçi, bazen de merkezde olmaya zorladı.
Ancak Parti bugüne kadar ideolojik bir merkeze oturmadı/oturamadı. Dolayısıyla Erdoğan karşıtlığı dışında bir misyon yüklenememişti.
Girilen ilk seçimlerde alınan yüzde 9.9’luk oy seviyesi, parti içi çatışmayı kısa bir süre nadasa bırakmıştı.
Ancak! 2023 Mayıs seçimlerinde yaşanan kayıp ve sürecinde yaşanan olumsuzluklara birde Parti’nin oylarını artıramamış olması, kılıçların topraktan yeniden çıkarılmasına neden oldu.
Bir dönem Ulusalcı kanadın isteği doğrultusunda milliyetçi isimler ‘’Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’’ görev değişikliği yaşamıştı.
Şimdi de Milliyetçi isimler Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu ve Oktay Vural partiyi dizayn ediyor.
Zaten ittifak konusunda sıkıntı yaşayan Ulusalcı kesimde bu dönüşüme ayak uyduramayacağı için istifa yolunu tercih ediyor.
Bu istifalar bir müddet daha CHP lehine devam edeceği kanaatindeyim.
Ancak İYİ Parti’nin bundan sonra yükleneceği ideolojik format onları büyütmeyeceği gibi küçülerek tutunma çalışmalarını öne çıkaracak.
Hele yerel seçimlerde alınacak başarısız sonuçlar ve bu nedenle CHP’nin kaybedeceği Büyükşehirler düşünüldüğünde, İYİ Partiye karşı bir nefret duygusu öne çıkacak seçmende.
Sonuç mu?
İYİ Parti’nin 2028 seçimlerine giderken yapabileceği tek ittifak Zafer Partisi olarak kalacak önünde. Elbette Partiye kilit vurmazlarsa.